Na tej stronie:
- żelki z soku wiśniowego;
- żelki miętowe;
- żelki z białego wina;
- żelki z soku pomarańczowo - marchewkowego.
Każde żelki przygotować można w dowolnych silikonowych foremkach o rożnych kształtach i wielkości.
ŻELKI Z SOKU WIŚNIOWEGO
Mocno wiśniowe, mocno żelkowe, ciągnące się. Pyszne. I takie fit - fit.
Składniki:
- 200 ml soku z wiśni;
- 6 łyżeczek żelatyny bez glutenu. U mnie firmy Winiary.
Do garnuszka wlewamy sok, wsypujemy żelatynę i odstawiamy na 10 minut.
Następnie garnuszek wstawiamy na maleńki ogień i troszkę mieszamy.
Kiedy żelatyna się rozpuści a sok będzie bardzo gorący, ale nie wrzący przelewamy go do foremek.
Foremki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na dobre trzy godziny.
Po tym czasie ostrożnie wyciągamy żelki z foremki.
ŻELKI MIĘTOWE
mocno orzeźwiające, mocno miętowe. Przygotowane z herbaty miętowej i żelatyny. Proste, pyszne, domowe najlepsze na upalne lato.
Składniki:
- 400 ml miętowej herbaty;
- 6 łyżeczek żelatyny bez glutenu Winiary. Ta żelatyna sprawdza się najlepiej bo nie zmienia smaku herbaty miętowej.
- 400 ml miętowej herbaty;
- 6 łyżeczek żelatyny bez glutenu Winiary. Ta żelatyna sprawdza się najlepiej bo nie zmienia smaku herbaty miętowej.
Do 400 ml wrzącej wody wrzucamy tyle listków mięty ile się da. Czym mocniejsza miętowa herbata tym smaczniejsze żelki. Kiedy herbata się zaparzy czyli zazwyczaj po dobrym kwadransie wyciągamy liście mięty i wsypujemy żelatynę. Czekamy 10 - 15 minut. Mieszamy naszą herbatę z żelatyną. A następnie wlewamy do garnuszka i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
I prawie gotowe teraz wystarczy przelać nasz żelkowy roztwór do foremek.
Kiedy żelkowy roztwór wystygnie wkładamy foremki na dobre 3 godziny do lodówki.
ŻELKI przechowujemy w lodówce |
ŻELKI Z BIAŁEGO WINNA
musujące, pyszne, żelowe. Są słodkie, bardzo aromatyczne, uzależniające i z małą domieszką procentów.
Składniki:- 150 ml dowolnego białego wina;
- 6 łyżeczek żelatyny bez glutenu.
Do naczynia wlewamy 150 ml wina, wrzucamy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy na kwadrans.
Następnie wino z żelatyną przelewamy do garnuszka. Garnuszek ustawiamy na maleńkim ogniu i gotujemy, aż żelatyna się rozpuści.
Następnie przelewamy zawartość garnuszka do foremek. Czekamy aż wystygnie i wkładamy foremkę do lodówki. I gotowe. Wyciągamy foremkę z lodówki i delikatnie wyciągamy nasze żelki.
ŻELKI Z SOKU POMARAŃCZOWO - MARCHEWKOWEGO
kolorowe, pyszne, żelki. Zrobione z soku i odrobiny żelatyny. Są bardzo słodki i ciągnące się. Idealne. Od nas zależy jakie będą miały kształty i czy będą dosładzane czy nie. Ja użyłam foremki do mini babeczek i dodałam trochę miodu.
Składniki na pomarańczowe żelki:
- 150 ml soku marchewkowo - pomarańczowego;
- 6 łyżeczek żelatyny bez glutenu;
- może się przydać troszkę cukru albo miodu do osłodzenia.
- 6 łyżeczek żelatyny bez glutenu;
- może się przydać troszkę cukru albo miodu do osłodzenia.
Składniki na żółte żelki:
- 150 ml soku pomarańczowego z wyciśniętych pomarańczy;
- 6 łyżeczek żelatyny bez glutenu;
- może się przydać troszkę cukru albo miodu do osłodzenia.
Sok marchewkowo - pomarańczowy - to musi być sok do rozcieńczania w wodzie, albo sok ze świeżo wyciśniętych marchewek i pomarańczy.
Sok pomarańczowy - to albo sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy albo sok pomarańczowy do rozcieńczania z wodą.
Do żelków nie nadają się soki z kartonów.
Do naczynia wlewamy sok i wsypujemy żelatynę.
Odstawiamy na kwadrans. Po czym mieszamy. I wrzucamy do małego garnuszka.
Garnuszek ustawiamy na maleńkim ogniu. Kiedy żelatyna zacznie się rozpuszczać, zaczynamy mieszać.
Następnie próbujemy, jeśli sok jest gorzki dosładzamy. I dalej gotujemy, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą.
Garnuszek odstawiamy A jego zawartość przelewamy do foremek. Kiedy sok w foremkach wystygnie foremkę wkładamy na co najmniej dwie godziny do lodówki.
I gotowe, teraz wystarczy żelki wyciągnąć z foremek.