Żelki

 Na tej stronie:
- żelki z soku wiśniowego; 
- żelki miętowe;
- żelki z białego wina;
- żelki z soku pomarańczowo - marchewkowego.

Każde żelki przygotować można w dowolnych silikonowych foremkach o rożnych kształtach i wielkości.



ŻELKI Z SOKU WIŚNIOWEGO

Mocno wiśniowe, mocno żelkowe, ciągnące się. Pyszne. I takie fit - fit. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 200 ml soku z wiśni;
- 6 łyżeczek żelatyny bez glutenu. U mnie firmy Winiary.

Do garnuszka wlewamy sok, wsypujemy żelatynę i odstawiamy na 10 minut. 
Następnie garnuszek wstawiamy na maleńki ogień i troszkę mieszamy. 
Kiedy żelatyna się rozpuści a sok będzie bardzo gorący, ale nie wrzący przelewamy go do foremek.
Foremki odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na dobre trzy godziny. 
Po tym czasie ostrożnie wyciągamy żelki z foremki. 




ŻELKI MIĘTOWE 

mocno orzeźwiające, mocno miętowe. Przygotowane z herbaty miętowej i żelatyny. Proste, pyszne, domowe najlepsze na upalne lato.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 400 ml miętowej herbaty;
- 6 łyżeczek żelatyny bez glutenu Winiary. Ta żelatyna sprawdza się najlepiej bo nie zmienia smaku herbaty miętowej. 

Do 400 ml wrzącej wody wrzucamy tyle listków mięty ile się da. Czym mocniejsza miętowa herbata tym smaczniejsze żelki. Kiedy herbata się zaparzy czyli zazwyczaj po dobrym kwadransie wyciągamy liście mięty i wsypujemy żelatynę. Czekamy 10 - 15 minut. Mieszamy naszą herbatę z żelatyną. A następnie wlewamy do garnuszka i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. 
I prawie gotowe teraz wystarczy przelać nasz żelkowy roztwór do foremek. 
Kiedy żelkowy roztwór wystygnie wkładamy foremki na dobre 3 godziny do lodówki. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
ŻELKI przechowujemy w lodówce 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY


 



ŻELKI Z BIAŁEGO WINNA 

musujące, pyszne, żelowe. Są słodkie, bardzo aromatyczne, uzależniające i z małą domieszką procentów. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 150 ml dowolnego białego wina;
- 6 łyżeczek żelatyny bez glutenu.
KUCHNIA BEZGLUTENOWA
Do naczynia wlewamy 150 ml wina, wrzucamy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy na kwadrans. 
KUCHNIA BEZGLUTENOWA
Następnie wino z żelatyną przelewamy do garnuszka. Garnuszek ustawiamy na maleńkim ogniu i gotujemy, aż żelatyna się rozpuści. 
Następnie przelewamy zawartość garnuszka do foremek. Czekamy aż wystygnie i wkładamy foremkę do lodówki. I gotowe. Wyciągamy foremkę z lodówki i delikatnie wyciągamy nasze żelki. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



ŻELKI Z SOKU POMARAŃCZOWO - MARCHEWKOWEGO

kolorowe, pyszne, żelki. Zrobione z soku i odrobiny żelatyny. Są bardzo słodki i ciągnące się. Idealne. Od nas zależy jakie będą miały kształty i czy będą dosładzane czy nie. Ja użyłam foremki do mini babeczek i dodałam trochę miodu.

KUCHNIA BEZ GLUTENU
Składniki na pomarańczowe żelki:
- 150 ml soku marchewkowo - pomarańczowego;
- 6 łyżeczek żelatyny bez glutenu;
- może się przydać troszkę cukru albo miodu do osłodzenia. 
Składniki na żółte żelki:
- 150 ml soku pomarańczowego z wyciśniętych pomarańczy;
- 6 łyżeczek żelatyny bez glutenu;
- może się przydać troszkę cukru albo miodu do osłodzenia. 

Sok marchewkowo - pomarańczowy - to musi być sok do rozcieńczania w wodzie, albo sok ze świeżo wyciśniętych marchewek i pomarańczy.
Sok pomarańczowy - to albo sok świeżo wyciśnięty z pomarańczy albo sok pomarańczowy do rozcieńczania z wodą.
Do żelków nie nadają się soki z kartonów. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Do naczynia wlewamy sok i wsypujemy żelatynę.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Odstawiamy na kwadrans. Po czym mieszamy. I wrzucamy do małego garnuszka. 
Garnuszek ustawiamy na maleńkim ogniu. Kiedy żelatyna zacznie się rozpuszczać, zaczynamy mieszać.
Następnie próbujemy, jeśli sok jest gorzki dosładzamy.  I dalej gotujemy, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą.

Garnuszek odstawiamy A jego zawartość przelewamy do foremek. Kiedy sok w foremkach wystygnie foremkę wkładamy na co najmniej dwie godziny do lodówki. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
I gotowe, teraz wystarczy żelki wyciągnąć z foremek. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU
KUCHNIA BEZ GLUTENU